Dítě, které hledalo pod stromečkem mobil, a nakonec našlo i knížku. Možná to vaše

Oslovila mě Jitka Polanská, které se líbil můj fb příspěvek, ať ho rozvedu do zamyšlení pro web Rodiče vítáni. Kdo mě sledujete, víte, že se celý rok setkávám s malými čtenáři a snažím se je namotivovat k zájmu o knihy. Zároveň rozmlouvám s knihovníky, učiteli a rodiči a snažíme se společně přijít na kloub tomu, jak získat děti pro čtenářství. Někdy se to totiž nedaří ani rodinám, ve kterých dětem knihy pravidelně naděluje Ježíšek. Přeji příjemné počtení v krásném vánočním čase.


 

Klára Smolíkova: Dítě, které hledalo pod stromečkem mobil, a nakonec našlo i knížku. Možná to vaše

„Je lepším vánočním dárkem kniha, nebo ponožky?“ dostala jsem nedávno otázku před kamerou. „Kniha. Lépe se balí!“ vyhrkla jsem. Pak mi to ale vrtalo hlavou. Dnes se dobře balí i ponožky. A všechno zboží, i to nejtitěrnější a nejzbytečnější, zakoupíte i v dárkovém balení.

Knih vychází spousty a není snadné si vybrat. S takovou superschopností se nerodíme, tu je třeba natrénovat. Nejlepší průpravou jsou hodiny strávené s nosem zabořeným v knize, bloumáním mezi regály, letmým listováním, jemným přejížděním prstem knížkám po hřbetě. Mít při čtení na nohách teplé ponožky potěší, samo o sobě ale nic neřeší.

Až se o Vánocích šťastní majitelé vydovádí s novým mobilem, natáhněte si celá rodina krásné nové ponožky a vyrazte na procházku do knihkupectví. Naučte děti pátrat po knihách, ve kterých se nikdy neudělá díra, zahřejí jim srdce a vždy jim budou rády vyprávět.

Podle čeho vybíráte dětem knihy? ptávám se rodičů. Často krčí rameny a neochotně přiznávají, že nemají čas, energii ani trpělivost se záplavou knižních novinek probírat. Proto sáhnou po něčem prověřeném, po knize, kterou sami četli v dětství. Okamžitě mezi dětmi zjišťuji, zda jim taková kniha  něco říká. Během čtenářského workshopu ve staňkovické knihovně tušil jen jeden chlapec, že existuje kniha s názvem Děti z Bullerbynu. Ne, nečetl ji, ale prý je stará a četl ji jeho tatínek.

„Kde se kupují knihy?“ zajímá mě, co děti odpoví. „V knihovně?“ ozve se nejistě po chvilce váhání. Pokládám otázku znovu a znovu na dalších setkáních s malými čtenáři. Slovo knihkupectví vymizelo napříč republikou ze slovní zásoby. Vím, že knihy jsou k mání i v supermarketech, hned za regály s ponožkami, ale to není totéž. Knihkupectví vábí čtenáře k nákupu podobně jako lahůdkářství mlsné jazýčky.

Ani malí návštěvníci čtenářských klubů nesní o tom, jak si pod stromečkem rozbalí knihy. Nejvíc si přejí nový mobil. Krabice s mobilním telefonem se koneckonců také dobře balí do ozdobného papíru. Všichni chtějí nějaký nový a neokoukaný přístroj. O novinkových telefonech vědí všechno, o novinkových knihách nic.

Až se o Vánocích šťastní majitelé vydovádí s novým mobilem, natáhněte si celá rodina krásné nové ponožky a vyrazte na procházku do knihkupectví. Naučte děti pátrat po knihách, ve kterých se nikdy neudělá díra, zahřejí jim srdce a vždy jim budou rády vyprávět. Ukažte jim, co znamená mít na dosah ruky opravdové přátele. Nemusí být nutně z Bullerbynu a mohou mít zvrácené choutky, jako třeba požírání lichých ponožek, ale vždy na ně budou čekat na poličce a provedou je dětstvím.

Klára Smolíková píše knihy převážně pro dětské čtenáře. Deset let učila knihovníky, vedla seminář mediální výchovy na katedře primární pedagogiky a pracovala v muzeích jako edukátor. Nyní je na volné noze.