Spisovatelé v několika knihovnách regionu besedovali se čtenáři

JREGION - Jak se píše ve dvou, se mohli přesvědčit účastnící besedy s českými spisovateli nejen detektivního žánru v knihovně obce Újezd u Černé Hory v pondělí 22. května Klárou Smolíkovou a Jiřím Walkerem Procházkou.
Jejich povídání bylo velmi zajímavé, živé a spontánní. Informace lze dohledat zde.

Klára Smolíková je autorkou především dětských knih. Jejich kvalita je oceněná prestižní literární cenou Zlatá stuha v roce 2015 i v roce 2016. Její tvorba je zaměřená především na mladší děti a píše také komiks. Jiří Walker Procházka je známý především čtenářům sci-fi, fantasy a hororů. Kromě tohoto žánru píše také komiks a vydává audioknihy. Autoři společně napsali knihu pro dospělé čtenáře. Detektivka z českého prostředí se odehrává v tajemném městě Tábor a nese název „Mrtvá šelma“. Je první částí plánované detektivní Souřadnice zločinů. Pro starší dětské čtenáře napsali a v roce 2016 vydali „Zločin mezi dinosaury“. Druhý díl nazvaný „Poprask v divadle kouzel“ vyšel letos na jaře. Společným projektem je komiksová revue „Bublifuk“. Čtvrtletník pro holky a kluky plný původních českých komiksů zaštítilo nakladatelství Triton.

Jejich povídání měli možnost slyšet během dvou dnů také skupinky dětí v knihovnách nebo školách v Boskovicích, Drnovicích, Rájci-Jestřebí, Ráječku, Křtinách, Vysočanech, Sloupu a Ostrově u Macochy. Jak samotné besedy probíhají, přibližují vybrané fotografie.

Helena Jalová, metodička pro okres Blansko, Knihovna Boskovice