Česká detektivka na vzestupu

V sobotním Magazínu Práva vyšel 9. dubna v rubrice téma článek Česká detektivka na vzestupu od Zuzany Musálkové, kde najdete i rozhobor se mnou a Jirkou, ale i spoustu dalších zajímavostí o současné detektivní tvorbě v Čechách. Článek dostupný zde.

Český čtenář detektivek zažívá zlaté časy. Severští autoři i jejich skvěle zvládnutá marketingová propagace způsobili nový boom tohoto žánru. Vzbudili zájem o inteligentní romány se silným příběhem, čtenáři je začali rychle vyžadovat i od českých spisovatelů a také je dostávají.

„Tenhle žánr pro nás byla neutrální půda,“ říká spisovatel a populární autor sci-fi a fantasy Jiří Walker Procházka. Spolu se svojí tehdejší přítelkyní a dnes už manželkou Klárou Smolíkovou napsali úspěšný detektivní román Mrtvá šelma.

„Měli jsme chuť spolupracovat, ale kdybych já vstoupila do žánru fantastiky, nebo Jirka do dětské literatury, jeden z nás by byl v nevýhodě,“ doplňuje Klára Smolíková autorka knížek a komiksů pro děti a lektorka.

...

„Postavy muzejní kurátorky Bereniky Weissové a bývalého policisty Roberta Štolby se postavily do linie originálních detektivů v české literatuře,“ říká Ivan Matějka, novinář a publicista a zástupce šéfredaktora Literárních novin, který se kromě jiných žánrů detektivce dlouhodobě věnuje.