Klub mladých čtenářů

V jarním katalogu Klubu mladých čtenářů, který vydává nakladatelství Albatros, najdete rozhovor se mnou a ilustrátorem Honzou Smolíkem, představení novinkové knihy komiksů Na hradě Bradě, akční cenovou nabídku trojice knih Husité, Řemesla a Jak se staví město. A taky veselý kvíz, který však čtenáře našich knih nezaskočí.

Katalog je ke stažení zde.

 

Uveřejněný rozhovor

V nakladatelství Albatros jsme vydali knihy Husiti, Řemesla a Jak se staví město. Společným jmenovatelem všech třech knih je středověk. Proč právě ten?

Pokud chceme vyprávět příběh míst kolem nás, středověk je dobrý začátek. Středověké hrady stále můžeme navštívit nebo aspoň jejich zříceniny, většina našich měst byla založena ve středověku a na těchto základech stále stojí domy v historických centrech, od středověku se stavěly mlýny a hamry, tehdy bojovali husité… Zkrátka máme to období rádi.    

Jak dlouho vám trvá napsat a nakreslit jednu knihu?

Práce na knize začíná mnohem dříve, než se nadepíše první kapitola a nakreslí první ilustrace. Knížky z Albatrosu vycházejí z muzejních expozic, které se připravovaly řadu měsíců i let a kvůli kterým jsme museli nastudovat mnoho podkladů. Samotné psaní jedné knihy trvá asi tři měsíce, kreslení ilustrací je něco přes měsíc práce.

Co existuje jako první – je to příběh psaný a pak k němu doplňujete ilustrace?

To je různé. U knihy Husité vznikaly první komiksy a kreslené vtipy, které jsou k vidění v Husitském muzeu v Táboře, k nim se vytvářel spojovací příběh a nakonec se doplňovaly chybějící ilustrace. U Řemesel a Jak se staví město nejprve Honza kreslil ilustrace do třebíčské expozice Cesty časem, teprve potom vznikal text. A u Husova domu, který vychází z nové stálé výstavy v Husově domu v německé Kostnici, vznikají obrázky až naposled.

Co chystáte v nejbližší době za knihu?

Kromě zmiňovaného Husova domu vyjde v nakladatelství Albatros kniha komiksů Na hradě Bradě. Dvoustránkové komiksy o rodince barona Barnabáše vycházely v časopisu Sluníčku a můžete se těšit na veselé, pohádkově laděné příhody.

Co byste vzkázali našim malým čtenářům?

Čtěte! V knížkách objevíte nejen napínavé nebo legrační příběhy, ale i spoustu zajímavostí, třeba jak se dobývá hrad nebo jak se staví sud.