Nemít prachy?

Přes 40 příběhů, postřehů a článků od volnonožců na téma "Nemít prachy?"  o podnikání v době koronaviru sestavil Robert Vlach a vy si je můžete přečíst na blogu Na volné noze. Text níže je mým příspěvkem.

Diář máte plný jako operní diva na rok dopředu a vážně uvažujete o najmutí literárního agenta, impresária, osobní asistentky a řidiče. Nakladatelé si vás předcházejí a vy, jako správná primadona, děláte ofuky, kladete si podmínky, nedodržujete termíny, stěžujete si, že kyselo je moc kyselý a bramborák moc bramborovej.

Takto rozehraný příběh si jasně říká o dějový zvrat. Hrdinovi musíte přivodit pád, nejlépe nečekaný. Rozmetejte mu všechny jistoty jako domeček z karet. Chce jezdit na besedy za čtenáři? Zakažte lidem vycházet! Rád by psal? Zničte knižní trh! Má v záloze komerční zakázky? Přivoďte zadavatelům krach!

Teď to teprve začíná být koukatelné. Jenže na scénář pro HBO nestačí nechat hvězdu padnout, poválet v depresích, a pak ji mávnutím kouzelného proutku zas zvednout. Když se její hektický život zastaví, musí si uvědomit, co je v jejím profesním životě skutečně důležité, je třeba vrátit se ke kořenům. Co všechno umí? Čím může prospět ostatním? Nechte ji učit se novým věcem a moc jí ten proces neulehčujte. Vyždímejte z ní všechno a umožněte publiku zaslzet nad první vydělanou korunou v nové době.

Jestli to má být opravdu velký biják, vystoupá hlavní postava vyprávění znovu na výsluní. Jenže všichni jí to budou tak nějak víc přát. Viděli, jak nahazovala spadlý řetěz a zamazala se od oleje, jak se o své schopnosti a talent podělila s ostatními a přinesla jim radost, jak nefňukala a zaťala zuby. Slevit v tom, co požaduji, a nabídnout víc je základem dobrého profesního příběhu.