Proběhl pátý ročník fantasy festivalu BookCon

Pátý ročník malého festivalu sci-fi a fantasy v sokolovské knihovně s názvem BookCon se uskutečnil v sobotu 5. listopadu. Na akci byly pozvány také tři autorky, které zároveň tvořily porotu literární soutěže. "Tento žánr je oblíbený mezi mládeží. Tak jsme se rozhodli, protože v rámci ČR je i celostátní akce BookCon, tak jsme se k tomu přidali a už to funguje pátým rokem," uvedla ředitelka knihovny Daniela Drobečková.

Literární soutěž s tématem "Probudila se v podzemí" se setkala se zájmem veřejnosti, především však mimosokolovské. Soutěž byla omezena věkem, a to od 12 let a rozsahem 10 normostran. "Jeden motiv tam našly, to jsou právě zkušenost těch pisatelů s počítačovými hrami, takže opravdu někdy ta imaginace souvisela s tím, že více než načteno, máte ten člověk odehráno, tak to tam třeba bylo znát. Pak to zadání bylo nebo to, co je mělo motivovat je "Probudila se v podzemí". A to velmi mnoho spisovatelů to svedlo na to, že to musí být holka, a že to musí psát z pohledu té holky, která se probudila. Ale to mohla být nějaká síla, probudila se, já nevím, vlčata nebo něco takového. Takže vždy, když člověk píše osaměle, tak ho napadne ta první věc. A první nápad ten rozepisuje. Pokud máte čas se třeba na nějakém workshopu nebo někdo to psal i ve třídě, podle toho, že to posílala paní profesorka, tak je čas zjistit, že to jsou různé varianty. Takže samozřejmě mnoho těch prací zůstávalo u toho, že se nějaká ženská postava probudí v podzemí, v nějaké složité situaci, což může být, že upadne, uklouzne, zraní se, někdo ji tam uvězní, ale může to být, že je konce světa, že se mění úplně všechno, přesouvají se hory a podobně. Takže tohle byl dost často výchozí motiv. Ne všichni to tam měli, ale to bylo takové to první, co evidentně ty pisatele napadalo," vysvětlila spisovatelka fantasy žánru Klára Smolíková.

Klára Smolíková je spisovatelka a zároveň scenáristka komiksových příběhů. Kromě publikování se věnuje také lektorské činnosti. "Lucie Lukačovičová i Tereza Matoušková jsou nejen spisovatelky fantastiky, ale především obě dvě se dlouhodobě věnují tvůrčím workshopům. Proto jsem je oslovila, když jsem byla požádána, abych dala dohromady tu porotu, protože jedna věc je, když člověk je spisovatel nebo má řadu publikovaných, úspěšných knih a druhá věc je, jestli je vůbec ochoten se třeba něčemu takovému věnovat a i se o to know how rozdělit. A myslím si, že jak Tereza, tak Lucie se k tomu postavily čelem, opravdu do poslední chvíle četly. A my jsme sem jely a cestou jsme si povídaly a sdílely jsme to nadšení. Opravdu bych chtěla poděkovat všem těm, kteří třeba nedorazili, kvůli tomu, že to je daleko nebo z časových důvodů, protože myslím, že ta soutěž se moc povedla. Že takhle v takové šíři a kvalitně zpracované práce, které opravdu začínají na 12letých pisatelích, tak to už jsem dlouho neviděla, takže to klobouk dolů před sokolovskou knihovnou," doplnila Smolíková.

Spolu se dvěma kolegyněmi se shodly na vítězi čtyř desítek došlých prací jednoznačně. "My jsme všechny tři toho muže poznaly, který to psal, ve chvíli, kdy jsme se tady potkaly s těmi jmény, takže je to člověk, který píše, nějakou dobu publikuje a to na tom bylo hrozně znát. Tam byl profesionálně zvládnutý děj, bylo tam zvládnutý popis prostoru, my jsme ho tady četly. Takže všichni, kdo tam seděli, tak říkali: Ano, dokázali jsme si to představit. A byla tam i práce s nadsázkou," dodala spisovatelka.

Více v reportáži TV Západ.