Proč psát knihu o audioknihách?

Spisovatelé Lukáš Vavrečka a Klára Smolíková sepsali průvodce báječným světem audioknih a zvou k jeho četbě každého, koho poslech knih vábí z profesionálního zájmu i pouhé zvědavosti. Kromě svižných kapitol a přehledně vysvětlených termínů čekají čtenáře i půvabné komiksy od talentované kreslířky Kačky Illnernerové.

V těchto dnech vychází první česká kniha o audioknihách a my jsme už od chvíle, kdy jsme se do projektu pustili, připraveni odrážet námitky.

Námitka č. 1: Proč kniha o audioknihách?

Žádná ucelená publikace na toto téma zatím nevznikla a ani se s nikým o toto prvenství nepřetahujeme. Můžete namítnout, že jsme našli neprobádané území jen kvůli tomu, že o něj nikdo nestojí a že nahrát rovnou audioknihu by bylo logičtější. Jenže audioknižní titul by se dostal jenom k publiku, které už audioknihy poslouchá. My jsme ale chtěli oslovit i posluchače potenciální – a nejenom je. Nahrávky mluveného slova se v posledních letech staly v českém prostředí takovým fenoménem, že se dotýkají nejen samotných posluchačů, ale i těch, kteří si s literaturou do ucha musí nějak poradit. Totiž knihovníků, studentů a lektorů uměnovědných a mediálních oborů, učitelů na základních a středních školách, rodičů, samotných autorů literárních děl nebo knižních vydavatelů, kteří se rozhodnou jít s proudem a vydat dílo kromě tisku či v elektronickém formátu také zvukem.

Námitka č. 2: Kdo čte, neposlouchá, a naopak!

Mnoho nadšených posluchačů audioknih se rekrutuje z bývalých náruživých čtenářů a poslouchání knih zase leckoho vrátilo ke čtení. Kniha a audiokniha jsou spojené nádoby a my se rozhodli začít sepsáním knihy, ze které bychom pochopitelně rádi časem měli i audioknihu.

Námitka č. 3: Proč vy? A proč píšete ve dvou?

Na jedné straně se audioknihami zabýváme už dlouho, na druhé straně jsme ale pořád jenom dva spisovatelé, které spojuje vášeň pro mluvené slovo. Jenže právě o tom psaní je. Zahloubat se do tématu, zformulovat prchavé myšlenky, opřít se o autority a zřetězit myšlenky, aby se ostatním lépe vnímaly.

Nápad na knihu se rodil postupně. Oba jsme už několik let recenzovali audioknihy pro portál Naposlech.cz a zasedali v porotě ceny Audiokniha roku. Pak jsme v létě 2021 společně odjeli na literární rezidenci a tři týdny jsme obývali domek vedle broumovského kláštera. Posedávali v červených křeslech, vařili v okně, abychom nespustili požární poplach, poslouchali audioknihy a skládali dohromady strukturu jednotlivých kapitol ucelené knihy.

Navzájem jsme se podporovali v myšlence, že kniha má smysl, a každý jsme do ní vložili vlastní badatelské i popularizační zkušenosti.

Námitka č. 4: To jste opravdu takoví audioknižní znalci?

Jasně že jsme nebyli, ale prací na rukopisu jsme se značně vypracovali. Samozřejmě by od nás bylo domýšlivé, kdybychom se do takového počinu rozhodli jít sami. Oslovili jsme proto široké spektrum lidí z audioknižní branže. Své k tématu na stránkách knihy řekne 7 audioknižních režisérů, více než 40 herců, kteří pravidelně audioknihy načítají, 15 spisovatelů, dále hudební skladatelé, recenzenti a publicisté. Někteří z nich nám dávali zpětnou vazbu na již napsané kapitoly, takže jde vlastně o kolektivní dílo.

Námitka č. 5: Jak chcete popisovat audioknihy? Nebylo by lepší si je poslechnout?

To byl trochu oříšek, který jsme vyřešili tím, že zmínky o konkrétních audioknihách doprovází odkazy na 60 zvukových ukázek. Čtenář si je přes QR kód může snadno načíst a spustit na mobilním telefonu.

Naopak jsme plně využili možnosti knižního média a požádali o spolupráci ilustrátorku Kačku Illnerovou, která pro knihu vytvořila podle našich scénářů dvanáct komiksových stránek. Obrázky zábavnou formou představují jednotlivá témata, kterými se v kapitolách zabýváme. Od června ve formě výstavních panelů putují po českých a moravských knihovnách. V červnu si můžete výstavu prohlédnout v Městské knihovně Znojmo, v srpnu v Knihovně Petra Bezruče v Opavě a třeba v listopadu ve Studijní a vědecké knihovně Hradec Králové. A potom namlsaní na poslech si rovnou v knihovně nějakou audioknihu půjčíte.

Námitka č. 6: Nezpronevěřili jste se literatuře? Už jen ten název „Nečtu! Poslouchám“!

Titul je provokativní záměrně. Ale zrovna knihovníci, kteří si putovní výstavu zamluvili během jediného dne na dva roky dopředu, nás zahrnuli podporou a vzkazy, že propagace audiočtení je záslužný čin. Rádi bychom naší knihou široké veřejnosti jednoduše přiblížili, co to vlastně taková audiokniha je, kde se vzala, jakou mají díla k poslechu historii, komu jsou určena, komu jejich poslech může pomoci, jak se vůbec natáčejí a jak o nich přemýšlet a psát.

Především jsme dali dohromady rady, jak si poslech audioknih co nejlépe užít. Oba věříme, že kvalitní audioknižní vydání psané slovo obohatí, a že díky němu se k literatuře může vrátit i ten, komu čas na čtení nezbývá. Literární díla tak mohou proudit do uší všem, nejen dětem, které samy číst ještě neumí, nebo seniorům, kterým zrak slábne.

Autory článku jsou Lukáš Vavrečka a Klára Smolíková.

Psáno pro Blog Luxoru.