Týden knihoven myslí na ty, kteří čtou i nečtou

reportáži České televize představil Roman Giebisch knihu Spolkla mě knihovna i výstavní panely ke knize, které jsou k vidění v Městské knihovně v Praze.

Týden knihoven letos zacílil především na předškolní děti. Proč právě na ně?

Maminky a tatínkové chodí do knihoven s čím dál menšími dětmi a tito nečtenáři jsou pro nás taková nová cílová skupina. Připravujeme pro ně i speciální projekt S knížkou do života.

Chodí dnes děti ještě do knihovny?

Národní knihovna dělá průběžně průzkum dětského čtenářství a například v roce 2013 z něj vyplynulo, že veřejné knihovny navštěvuje padesát procent dětí. Pochopitelně záleží na místě, pokud je knihovna přívětivá pro děti, tak je návštěvnost vyšší. 

Kolik knihoven se zapojilo do letošního ročníku Týdne knihoven a jaké akce přichystaly?

Každý rok se přihlašuje zhruba čtyři sta knihoven z celé republiky, pořádají stovky akcí pro různé cílové skupiny, letos tedy primárně zaměřené na předškolní děti a jejich rodiče. Veřejné knihovny se v posledních desetiletích vyvíjejí, už nejsou pouhými půjčovnami, zaměřují se také na pořádání kulturních a vzdělávacích akcí. V Týdnu knihoven se návštěvníci mohou těšit na autorská čtení, výstavy, kreativní dílny. Knihovny také udělují amnestie pro nevrácené knihy.

V Městské knihovně v Praze je součástí programu křest novinky Spolkla mě knihovna. O čem je?

Tuto knížku napsala Klára Smolíková. Děti se v ní můžou seznámit s historií knihoven, od těch nejstarších, jako byla například alexandrijská, na příběhu chlapce Davida. 

Týká se tedy minulosti knihoven, jaká je ale podle vás čeká v době internetu budoucnost? 

Řekl bych, že je třeba odlišit specializované knihovny univerzit, které budou mít stále primárně informační funkci, nejen v tištěných médiích, ale i digitálních. Ale veřejné knihovny musí pochopitelně své funkce změnit, a to v oblasti neformálního vzdělávání, kultury, stávat se komunitními centry v daných obcích.