Obstarat si něco k jídlu, připravit výživný a chutný pokrm zaměstnávalo člověka odpradávna. Dnešní „lovení“ potravin v regálech supermarketů je záležitostí novodobou, přesto roste generace dětí, které o jiných možnostech ani neuvažují. Netuší, jak byly vypěstovány jednotlivé plodiny, jak byly zpracovány a odkud je obchodníci dovezli. Holky a kluci naslouchají řeči reklam, ale tam se dozví jen velmi málo. Reklamní sdělení doslova hýří nesmysly o čokoládách plných mléka, zdravých sušenkách nebo přátelských limonádách. O luštěninových kaších, sušených křížalách nebo chuti planých třešní se ale nedovíme nic.
V této publikaci budeme naslouchat našim předkům a jejich příběhům o jídle. Hlavní pozornost bude věnovaná stravě rostlinného původu a to z prostého důvodu, že pro Ochranu fauny jsme v minulém roce připravili publikaci Lidé a zvířata, která pokrývá téma stravy živočišného původu. Prostřednictvím úkolů v pracovních listech budeme v sobě objevovat dávného lovce a sběrače i pilného zemědělce. Vždyť samo slovo kultura je odvozeno od obhospodařování, tedy kultivování půdy!