Vydejte se Opočnem za Kupkou

Šedesáté výročí úmrtí zakladatele světového abstraktního malířství Františka Kupky oslavují zejména v Opočně, kde se malíř narodil, a v Dobrušce, kde vyrůstal. Pro Opočno jsem díky milé pobídce z místní knihovny vymyslela hru po městě, kterou ilustroval Lukáš Fibrich a kterou od června 2017 získáte v Informačním centru Opočno.

Opočnem za Kupkou je hra určená zejména dětem navštěvujícím třídy na prvním stupni základní školy. Úkoly a jednotlivá zastavení při putování městem jsou ovšem koncipována tak, aby zabavila celou rodinu. Zapojit se mohou sourozenci mladší i starší. S malým Frantou, který je průvodcem hrou, se holčičky a kluci vydají prozkoumat památky Opočna.

Děti jsou více než k načerpání množství historických informací vedeny k tomu, aby se pozorně dívaly a přemýšlely. Hra sleduje pravděpodobné zrání malého kluka, který si prohlížel sochy a výzdobu domů kolem sebe a zároveň si vše díky velké fantazii oživoval a dotvářel. Takový mohl být malý František, který své nadání zachytit viditelný svět neustále rozvíjel. Až nakonec došel k poznání, že voda se může měnit v hudbu a skály v ticho, že obraz může zachytit nehmotné. Putování proto příznačně končí ve výstavní síni Františka Kupky.